We leven in een Westers en ver ontwikkeld land, met daarin allerlei luxe dingen die we ons kunnen permitteren. Denk hierbij aan elektrisch karten, lasergamen en indoor skydiven. Om dit allemaal mogelijk te maken, is er een grote hoeveelheid stroom nodig. Wij Nederlanders zijn dus relatief grote stroomgebruikers. Opvallend, aangezien we een kikkerlandje zijn en dat ook altijd zullen blijven.
Wat voor energie gebruiken we in Nederland?
Er zijn twee soorten energie, namelijk grijze energie en groene energie. Grijze energie is een vorm van energie waarbij er na de energieproductie een afvalproduct overblijft. In de meeste gevallen bestaat dit afvalproduct uit een vervuilende fractie, wat voor vervuiling in de atmosfeer zorgt (koolstofdioxide, zwavel- en stikstofoxiden). Bij groene stroom is het zo dat er geen afvalfractie na de energieproductie overblijft. Dat maakt deze vorm van energie wel milieuvriendelijk in tegenstelling tot grijze energie. In Nederland wordt er nog hoofdzakelijk grijze energie geproduceerd: 89% maar liefst. Het is in Nederland het doel om in 2020 het aandeel van de productie van groene stroom op te krikken naar 16%.
Waar komt de energie die wij gebruiken nou precies vandaan?
Zoals gezegd gebruiken wij relatief veel energie. Ongeveer 75% van deze energie wekken wij zelf op. Van het overige percentage importeren wij stroom uit onze omringende landen, dus België, Duitsland, Engeland, maar ook Noorwegen. Van deze 25% exporteren wij weer 10%, en het overige deel gebruiken wij zelf. We zijn voor het gebruik van stroom dus deels afhankelijk van onze buren.
Waarom importeren wij energie?
Door de hoge prijs van aardgas is het relatief duur om elektriciteit te produceren in Nederland. Om de kosten te drukken, is er gekeken naar oplossingen. Hierbij viel de keuze op import van energie, waarbij met name de Duitse stroom als erg interessant werd gezien. Onze oosterburen hanteren namelijk een vrij lage stroomprijs. Hetzelfde geldt voor Noorwegen. Aangezien stroom uit deze landen ook gewild is in andere landen, wordt er na de import van stroom ook direct weer stroom geëxporteerd. Financieel is dat natuurlijk voordelig.
Nieuwsgierig?
Heb je meer interesse gekregen in energie of in het proces dat ervoor zorgt dat er stroom aanwezig kan zijn in Nederland? Stuur dan eens een mail naar info@gas-energievergelijken.nl.